Οι πιο συνηθισμένοι καβγάδες από τότε που υπάρχουν γονείς και παιδιά (!) σχετίζονται με την ελευθερία κινήσεων που, εσείς οι έφηβοι, επιθυμείτε. Δηλαδή θέλετε να βγαίνετε περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα κι όχι μόνο το Σαββατοκύριακο, χρειάζεστε μεγαλύτερο χαρτζιλίκι, θέλετε να κοιμάστε αργότερα το βράδυ, να παίζετε περισσότερη ώρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να μην ξεκολλάτε από τάμπλετ και κινητά. Επίσης, δεν σας αρέσει να σας ελέγχουν οι γονείς σας σε θέματα μελέτης ή σχολικών απουσιών, ούτε να τους δίνετε λογαριασμό για τις παρέες και τους φίλους σας. Μπορεί μερικά από τα παραπάνω να σας εκφράζουν ή και όλα μαζί. Δεν έχει σημασία. Είναι λογικό όσο μεγαλώνετε να νιώθετε ότι θέλετε την ησυχία σας και ότι είστε δυνατοί και ικανοί να διαχειρίζεστε τα ζητήματά σας.
Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσετε να κατανοήσετε ότι οι γονείς σας ανησυχούν και προσπαθούν να σας προφυλάξουν. Είναι αγχωτικό να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει και εσείς, ενώ δεν είστε παιδιά, δεν είστε ούτε ενήλικες ακόμη. Άρα χρειάζεται να τους πείσετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε την περισσότερη ελευθερία που διεκδικείτε με έναν τρόπο που δεν θα σας βλάψει.
Παρόλο που είστε μεγάλα παιδιά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε ανεξέλεγκτοι, γιατί η έλλειψη ορίων σε μερικά πράγματα, δεν σας κάνει καθόλου καλό. Το γνωρίζετε και εσείς κατά βάθος όταν οι απαιτήσεις σας είναι παράλογες. Σκεφτείτε έναν έφηβο που θέλει να βγαίνει κάθε βράδυ, να πίνει αλκοόλ και να ξενυχτάει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν! Πρέπει να έχουν μία λογική αυτά που ζητάτε, γιατί είστε ακόμη παιδιά σε ανάπτυξη και χρειάζεται να φροντίζετε ώστε η ανάπτυξή σας να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ζητήστε, λοιπόν, περισσότερη ελευθερία, αλλά εξηγείστε πόσο περισσότερη ελευθερία χρειάζεστε και για ποιο λόγο. Συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή. Αν έχετε 10 ευρώ την εβδομάδα χαρτζιλίκι και δεν σας φτάνει, διεκδικήστε μία λογική αύξηση και πείτε ξεκάθαρα το λόγο: θέλετε να τσιμπάτε κάτι έξω πριν ή μετά το φροντιστήριο, έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης της παρέας σας, χρησιμοποιείτε ταξί ή λεωφορείο, κ.α. Να λαμβάνετε πάντα υπόψη σας και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας.
Αν θέλετε να βγαίνετε περισσότερο ή μέχρι πιο αργά, ζητήστε μία ώρα παραπάνω από το όριο που έχετε σήμερα ή μία παραπάνω έξοδο μέσα στην εβδομάδα και εξηγείστε στους γονείς σας τους λόγους. Μπορεί να έχετε αποκτήσει σχέση, οπότε να θέλετε να βλέπετε το αγόρι ή την κοπέλα σας περισσότερες φορές ή περισσότερη ώρα. Ή μπορεί η παρέα σας να άλλαξε συνήθειες στη διασκέδαση και να θέλετε να συμμετέχετε κι εσείς. Συζητήστε ξεκάθαρα με τους γονείς σας τα νέα δεδομένα. Φροντίστε να τους πείσετε ότι είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και ότι απλά μεγαλώνετε και χρειάζεστε περισσότερο χώρο. Μιλήστε συγκεκριμένα για ό,τι ζητάτε (μέρες εξόδων, ώρα επιστροφής, χρήματα κλπ) ώστε να είναι σαφές το πλαίσιο και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας και τις υποχρεώσεις σας. Δείξτε ότι είστε ώριμοι, ότι μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και ότι διαχειρίζεστε τις ελευθερίες σας με σοβαρότητα.
Όταν ζητάτε κάτι, έχετε σταθερή φωνή; Κοιτάζετε στα μάτια τους γονείς σας; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι είστε βέβαιοι για αυτά που θέλετε και αυτή τη σιγουριά θα την εκπέμπετε και στους γονείς σας. Έτσι κι εκείνοι θα ησυχάσουν, θα νιώσουν ασφαλείς και θα σας παίρνουν στα σοβαρά και σήμερα και στο μέλλον. Επιπλέον, θα χαρούν επειδή θα σας δουν να ζητάτε με σοβαρότητα και ευθύνη όσα έχετε ανάγκη.