Το θεωρητικό υπόβαθρο των μαθησιακών δυσκολιών είναι λίγο πολύ γνωστό στους γονείς που έχουν μπει στη λογική της διερεύνησής τους, προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους. Μερικές βασικές συμβουλές προς αυτούς τους γονείς:
- Το πρώτο στοιχείο που χρειάζεται να διαχειριστεί ο γονέας μετά τη διάγνωση του παιδιού του με κάποια μαθησιακή δυσκολία είναι η προσωπική του δυσθυμία και η αίσθηση ματαίωσης. Είναι προϋπόθεση για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος, να αποδεχτεί ο γονέας τι συμβαίνει με το παιδί του. Πάντα είναι δύσκολη η αρχή του Δημοτικού για τα παιδιά, πόσο μάλλον αν υπάρχει και υπόστρωμα μαθησιακών δυσκολιών. Μην απελπίζεστε, υπάρχουν λύσεις.
- Η έγκαιρη διάγνωση της δυσκολίας δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Οι παρεμβάσεις, όταν γίνονται συντονισμένα και συμπίπτουν με την έναρξη του Δημοτικού, απαλύνουν κατά πολύ το πρόβλημα και αρκετές φορές το εξαλείφουν κιόλας. Οπότε, αν κάτι προβληματίζει εσάς ή τον δάσκαλο του παιδιού σας, ψάξτε το και ας είναι περιττό. Καλύτερο αυτό, παρά να αγνοηθεί ένα πρόβλημα που θα μεγαλώνει μαζί με το παιδί σας και θα εντοπιστεί αργότερα. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί.
- Οι μαθησιακές δυσκολίες δημιουργούν μία άσχημη κατάσταση στην οικογένεια, κι αυτό γιατί το παιδί δυσκολεύεται να μελετήσει και αρνείται να το κάνει. Έτσι υπάρχει ένταση. Ένας ειδικός παιδαγωγός βοηθάει, αλλά δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα παροχής τέτοιου είδους βοήθειας. Όπως και να’ χει, χρειάζεται μεγάλη υπομονή ώστε να διατηρείται το παιδί στη ρουτίνα του. Οι ρουτίνες αποκτούν πολύ μεγαλύτερη αξία στην περίπτωση των μαθησιακών δυσκολιών. Το πρόγραμμα, δηλαδή, που πρέπει να τηρεί ένα παιδί σε σχέση με τις ώρες μελέτης, τον ύπνο, την τηλεόραση (και γενικά τις οθόνες). Επίσης και η διατροφή παίζει ρόλο σε κάποιες διαταραχές αυτού του είδους. Οι γονείς είναι αυτοί που θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή ροή του καθημερινού προγράμματος του παιδιού τους, με καθετότητα και σταθερότητα.
- Το παιδί που δυσκολεύεται στο σχολείο, νιώθει άσχημα και η αυτοεκτίμησή του πέφτει. Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς, χρειάζεται να τονώνουν και να ενθαρρύνουν του παιδί. Όμως την πιο σημαντική δουλειά ως προς την ενίσχυση της αυτοεικόνας του παιδιού μπορεί να την κάνει μόνο το σπίτι. Οι γονείς του παιδιού που βιώνει αυτές τις δυσκολίες, είναι τα πρόσωπα που θα το βοηθήσουν να νιώσει έξυπνο, ικανό και σπουδαίο, παρόλες τις ιδιαιτερότητές του. Και μάλιστα να νιώσει ότι καταφέρνει κάτι δύσκολο και ότι οι κόποι του ανταμείβονται, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό πρέπει να λείπουν οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί και οι ειρωνείες, όσο εύκολο κι αν είναι να χάνουμε ενίοτε την ψυχραιμία μας.
- Σχεδιάστε με τη βοήθεια ειδικών ένα καθημερινό πρόγραμμα με στρατηγικές εξατομικευμένες στην περίπτωση του παιδιού σας. Λάβετε υπόψιν σας συνολικά την προσωπικότητα του παιδιού σας και μη το πιέζετε υπερβολικά. Εμπλέξτε και το ίδιο το παιδί σ΄αυτό το πρόγραμμα: αν συμφωνήσει και δεσμευτεί να το τηρήσει, το κέρδος είναι ακόμη μεγαλύτερο. Τονώνετε ψυχολογικά το παιδί, σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του, ώστε να καταλάβει ότι είναι αποδεκτό και αγαπητό και κυρίως, ότι δεν σας απογοητεύει. Μην του ωραιοποιείται την κατάσταση: όσο μεγαλώνει, χρειάζεται να γνωρίζει ότι μπορεί να κουραστεί περισσότερο, για όσα άλλα παιδιά κατακτούν ευκολότερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του παιδιού σας και όσο νωρίτερα συμφιλιωθεί μ’ αυτήν τόσο καλύτερα. Συγχρόνως θα τονίζετε τα δυνατά σημεία υπεροχής του. Το παιδί σας είναι έξυπνο και ικανό και εκεί χρειάζεται να σταθείτε. Εμφυσήστε του στόχους ώστε να μελετάει με χαρά, παρόλες τις δυσκολίες, κατανοώντας ότι η πρόοδος είναι δική του ευθύνη.
- Μην ξεχνάτε και κάτι τελευταίο: η ικανοποίηση που λαμβάνει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες όταν τα καταφέρνει καλά στις σχολικές επιδόσεις είναι πολύ έντονη και λειτουργεί ανατροφοδοτικά για μελλοντικές προσπάθειες. Όσοι δουλεύουμε με παιδιά, το γνωρίζουμε αυτό πάρα πολύ καλά.