Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία έξαρση στη διάγνωση μαθησιακών  δυσκολιών. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες που παλαιότερες γενιές δεν είχαν.  Δύο με τρία παιδιά, κατά μέσο όρο, υπάρχουν στα σχολικά τμήματα, και, εάν είστε ένα από αυτά, σίγουρα δυσκολεύεστε περισσότερο να ανταποκριθείτε στις σχολικές απαιτήσεις.  Ας έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

  • Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια μεγάλη οικογένεια που δεν περιγράφει όμοιες διαταραχές. Σ΄ αυτήν ανήκουν οι δυσκολίες σε σχέση με την ανάγνωση, την γραφή, την μαθηματική ικανότητα, τη μνήμη ή τους συλλογισμούς. Επίσης ο όρος μαθησιακές δυσκολίες περιγράφει συμπεριφορές, που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση, την προσοχή ή τον αυτοέλεγχο. Κάποια από όλα αυτά μπορεί να συνυπάρχουν.
  • Εφόσον ταλαιπωρείστε από μαθησιακές δυσκολίες, το βασικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που σας συμβαίνει οφείλεται σε μία διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ούτε καλύτερη ούτε  χειρότερη, απλά διαφορετική. Για να το πούμε απλά, όταν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, ο εγκέφαλος διαχειρίζεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει με τρόπους διαφορετικούς από το συνηθισμένο.
  • Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι είστε «κακοί μαθητές», ότι «δεν προσπαθείτε και δεν συγκεντρώνεστε», ή ότι «είστε αδιάφοροι». Το χειρότερο απ’ όλα είναι όταν δάσκαλοι, καθηγητές (ή ακόμη και οι γονείς σας) σας κάνουν να νιώθετε χαζοί.
  • Είναι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο αν δεν είστε «καλοί μαθητές». Ο ιδιαίτερος τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος σε σχέση με τη μάθηση προφανώς σας δυσκολεύει. Και όταν κάτι μας δυσκολεύει, είναι φυσιολογικό να μη μας αρέσει και να το απωθούμε. Ή να μας απογοητεύει, επειδή βάζουμε αρκετή προσπάθεια για μέτριο αποτέλεσμα. Πάρτε θάρρος, πάντως, γιατί ορισμένοι από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που άφησαν ιστορία είχαν μαθησιακές δυσκολίες!
  • Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε τι ακριβώς σας συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές οι μαθησιακές διαταραχές διαπιστώνονται σε μικρή ηλικία, οπότε κάποιος άλλος το έχει διαγνώσει και γνωρίζετε, ως έφηβοι που είστε πια, τι σας συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, μερικές φορές, ειδικά όταν η δυσκολία είναι οριακή ή απλά κανείς δεν την έχει διαπιστώσει εγκαίρως, μπορεί να φτάσετε στο Γυμνάσιο ή ακόμη και στο Λύκειο μέχρι να διαγνωστεί το είδος της μαθησιακής δυσκολίας.
  • Η διαδικασία είναι να περάσετε από τη σχετική επιτροπή, η οποία θα εκδώσει και το σχετικό έγγραφο που θα βεβαιώνει το είδος της μαθησιακής δυσκολίας. Το σημαντικό είναι να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με αυτό που σας συμβαίνει, να καταλάβετε δηλαδή με όσο γίνεται μεγαλύτερη σαφήνεια τι είναι αυτό που δυσκολεύει εσάς συγκεκριμένα στην επεξεργασία της πληροφορίας. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν, ανάλογες με το είδος της μαθησιακής δυσκολίας που αντιμετωπίζετε και οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν σ’ αυτό.
  • Όμως ανεξάρτητα από αυτούς, είναι σημαντικό εσείς οι ίδιοι να καταλάβετε τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσετε σωστά. Να παρατηρήσετε τον εαυτό σας και να καταλάβετε τι σας βοηθά και σε δυσκολεύετε στην καθημερινότητα σας. Καλές οι τεχνικές και οι στρατηγικές, αλλά χρειάζεται να έχετε άποψη.
  • Μην το αφήσετε να σας ρίξει την αυτοπεποίθηση και να σας κάνει να νιώθετε μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους. Όλοι ο άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας και οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένα ακόμη, από τα πολλά πεδία, στα οποία μπορεί κάποιος να είναι διαφορετικός. Χρειάζεται όμως περισσότερη προσπάθεια στη μελέτη και κυρίως, οργάνωση.
  • Η μελέτη σας είναι απαραίτητο να οργανωθεί σωστά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ταλαιπωρείστε χωρίς νόημα. Ο στόχος σας σε σχέση με τα μαθήματα χρειάζεται επίσης να είναι ξεκάθαρος, ακριβώς επειδή η μάθηση σας δυσκολεύει και η κατάκτηση της γνώσης έρχεται έπειτα από μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια. Το χειρότερο είναι να χρησιμοποιούνται οι μαθησιακές δυσκολίες ως δικαιολογία για τεμπελιά και έλλειψη στόχων, αντί να γίνουν το όχημα για μεγαλύτερη φαντασία και δημιουργικότητα.
  • Καλός ύπνος σε σωστές ώρες, ενασχόληση με οθόνες σε λογικά πλαίσια και καθημερινό πρόγραμμα. Ας μην ξεχνάμε και τα βασικά!
Μαθησιακές δυσκολίες